Criză acută de medici în Spitalul Județean

"Avem nevoie de o schimbare, personalul este îmbătrânit, nu mai face față"

155
Sistemul medical din toată țara este în criză, deoarece multe specialități sunt deficitare când vine vorba de medici, fapt ce împiedică desfășurarea conformă a actului medical. Potrivit specialiștilor, 13.000 de medici români au luat drumul străinătății, pentru a căuta condiții mai bune de lucru și salarii mai mari. 


La nivelul județului nostru, lucrurile nu merg pe făgașul cel bun, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sfântul Apostol Andrei" (SCJU) având un deficit de medici pe mai multe specialități, situație recunoscută și de managerul unității medicale, dr. Cătălin Grasa. 


"Așa este, spitalul este deficitar la capitolul medici pe mai multe specialități. Una dintre ele este neurochirurgia, aici am avea nevoie de doi medici. Apoi și pentru chirurgie copii, psihiatrie, ORL, obstetrică și ginecologie", explică dr. Cătălin Grasa. 


Lipsa medicilor afectează activitatea unității medicale. Cu toate că posturile pot fi ocupate prin concurs, se pare că medicii nu sunt interesați. Cadrele medicale sunt în căutare de condiții mai bune în care să își desfășoare activitatea și posturi mai bine plătite, iar opțiunile sunt destul de variate. 


"Capacitatea ne permite să angajăm, însă, cu toate că posturile au fost scoase la concurs, medicii nu s-au prezentat. Noi vom continua să le scoatem la concurs, în speranța că vom acoperi deficitul. 


Nu aș putea să spun de ce medicii nu se prezintă la concursul pentru ocuparea posturilor. Probabil se gândesc că au și alte posibilități și preferă să rămână într-un centru atractiv. Câteva posturi le păstrăm și pentru clinicienii cu jumătate de normă", mai spune dr. Cătălin Grasa. 


Județul Constanța nu este singurul din țară în care sistemul medical de stat se confruntă cu această problemă. Chiar ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara că "sunt orașe în țară, în care specialități întregi nu sunt reprezentate, pur și simplu nu au medici". 


Potrivit specialiștilor, nu există județ din țară care să nu aibă oferte de locuri de mun-că, acestea rămânând însă neocupate. 


Drumul dulce-amar al străinătății 
Deși unele cadre medicale se îndreaptă către unitățile medicale private, o mare parte dintre medici aleg să plece în străinătate, sau cel puțin așa arată statisticile recente. 


Dr. Cătălina Gutuleac, medic rezident, nefrologie, chiar în luna noiembrie va pleca în Germania, pentru a lucra în sistemul sanitar de acolo. Când a fost întrebată care sunt motivele deciziei sale, medicul ne-a răspuns: "Acolo sunt alte condiții, apa-ratura este de ultimă oră și astfel câștig experiență. Gărzile nu mai sunt atât de obositoare. Afară faci gardă 12 ore și apoi pleci acasă ca să te odihnești, însă la noi, după o noapte de gardă, trebuie să stai toată ziua la spital și este foarte obositor. Efectiv, nu mai dai randament, nu mai ai răbdare", explică medicul rezident. 


Medicii nu mai rezistă 
Revenind la problema din Spitalul Județean, managerul unității medicale menționează că, pe lângă faptul că medicii lipsesc, și gărzile sunt afectate. 


Multe cadre medicale, care își desfă-șoară activitatea în spital, sunt înaintate în vârstă, lucru care influențează efectuarea actului medical, dar și efectuarea gărzilor prea lungi, obositoare. Din această cauză, mulți medici nu mai rezistă. 


"În spital este foarte multă muncă, iar personalul este îmbătrânit. Pentru a nu fi afectate gărzile, apelăm și la contracte din afara spitalului. Credem în perspectiva de a înnoi cadrele medicale. Deoarece au vârsta înaintată, starea de sănătate nu le mai permite să facă gărzi ca odinioară", mai spune managerul SCJU. 


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.2194 secunde